Bondsraad 13 juni 2015

Geplaatst door

Het is al weer even geleden maar het zelf verzetten van de houtjes in Haarlem en bij het rapid kampioenschap in Barneveld slokten de nodige tijd op. Bij deze nog even een kort verslag van de Bondsraad vergadering van medio juni.

Allereerst mocht Janton van Apeldoorn (DBC!) een presentatie geven over Chessity. Een online opleidingssysteem waar de KNSB in participeert. Gebaseerd op het populaire gamen en tegen gereduceerd tarief ook beschikbaar voor scholen. Het ziet er zeer mooi uit en uit eigen ervaring kan ik melden dat het ook gebruiksvriendelijk is.

De formelere zaken kwamen aan bod bij de herverkiezing van Jan Stomphorst (gewijzigde portefeuille maar gelukkig nog vol energie) en de financiën.

Bij de aanpassing van het reglement werden enige zachte nootjes gekraakt over de strengere Fide regels mbt het meenemen van de telefoons. Een motie vanuit SGA (Amsterdam) om voor de Meesterklasse en 1e klasse een ander reglement op te stellen dan voor de 2e en 3e klasse KNSB werd massaal weggestemd. Strengere regels dus, maar zoals altijd is het laatste woord aan de arbiters. Dit geldt overigens ook voor het gebruik van de DGT 2000, dat door de Fide wordt verboden. Vanuit Leeuwarden en Groningen, maar ook onze eigen Paul Keres werd hiertegen geprotesteerd, maar gehoord werd dit protest niet.

Tot slot werden de structuur hervormingen van de bond heel kort aangestipt. Een aantal competitieleiders hebben zich gebogen over een door Colijn Wakkee opgesteld stuk voor de invoering van een vierde klasse. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat de regionale competities worden losgekoppeld van de landelijke competitie. Spelers zouden dan bijvoorbeeld voor twee verenigingen in twee competities kunnen spelen. Er lijkt behoorlijk veel draagvlak om dit idee op redelijk korte termijn in een pilot te gaan testen. Informeel overleg vindt ondermeer plaats tussen de voorzitters van OSBO, SBO en SGS.