Pages Menu
Categories Menu

Posted by on 31-12-2015 in Jeugdnieuws, SGS Nieuws, Toernooinieuws

Eindstanden + verslag PJK

In Bunschoten-Spakenburg zijn op 28 en 29 december de Persoonlijke Jeugdkampioenschappen ABCD van de SGS gespeeld. 50 jonge schakers en schaaksters streden om de regionale jeugdtitels en om plaatsen voor de diverse jeugd-NK’s.

Uitslagen en standen zijn via onderstaande links te vinden:

Groep A
Groep B
Groep C
Groep D

Eindverslag

In de D-groep was Kylian Bijvank de overduidelijke favoriet, die rol wist hij ook waar te maken. Na 8 van de 9 ronden was hij al niet meer in te halen en hij finishte op 100%. Ook de meisjeskampioene was al na 8 ronden bekend: Dalya Mang werd derde in de eindstand en mag naar het meisjes-NK. Ook Lucas Vervoort (2e) en Daniël van der Knaap (4e) plaatsten zich voor het NK.

Een groep van vier spelers eindigde op 5 punten, zij zullen nog een barrage om de vierde en laatste NK-plaats gaan spelen. Dit zijn Mark Schoonhoven, Rauf-Beraat Sönmez, Laura Schoonhoven en Samuel ’t Hart. Vooral de laatstgenoemde is opvallend, want Samuel was een van de jongste deelnemers, eigenlijk hoort hij nog bij de G-jeugd (2008).

In de C-groep ging de strijd tussen Tim Grutter en Gabriël Krouwel. De onderlinge partij in de derde ronde werd gewonnen door Tim, verder wonnen beiden in ronde 1 t/m 6 alles. Tim had in de slotronde dus aan remise genoeg en die scoorde hij ook, zodat hij zich rechtstreeks voor het NK plaatste. Gabriël werd op een half puntje tweede. Op ruime afstand volgde een viertal achtervolgers: Thijs Geelhoed, Jacco Lind, Jur van Weerden en Heidi Rijken. Van hen had Thijs de eerste weerstandspunten, hij mocht dus de beker voor plek 3 mee naar huis nemen. De meisjestitel ging naar Heidi Rijken.

Groep B was op papier een strijd tussen Guido Wagenvoorde en Robin Reichardt. De onderlinge partij in ronde 3 werd een “grootmeesterlijke” remise van 7 zetjes. Nadat Robin verloor van Sem Burger zat Guido in een zetel, al moest hij regelmatig knokken in tijdnood om de vissen op het droge te krijgen. In de slotronde speelde hij een nog kortere remise tegen Daniël Dijkstra, waarmee Guido zich van plek één en Daniël zich van een (gedeelde) tweede plaats verzekerde. Daniël moest die tweede plek uiteindelijk delen met Robin, die in een korte maar knotsgekke partij Simon Reumer de baas bleef.

De meest dramatische ontknoping vond plaats in groep A. Bij het ingaan van de laatste ronde stond Jasper Rijken een halfje voor op Leendert Hartevelt. Leendert won vrij soepel, zodat de opgave voor Jasper duidelijk was; bij winst op Monica Reichardt was hij ongedeeld winnaar, bij remise moest een beslissingswedstrijd volgen. In een ingewikkeld lopereindspel met pion meer was Jasper op winst aan het spelen, maar in tijdnood overzag hij een tactisch trucje. Hij verloor zijn daarmee loper en ook de partij. De titel ging dus naar Leendert, Jasper werd tweede en Monica derde en meisjeskampioene.


D: Kylian en Dalya winnen!

De winnaars van de D-groep is bekend: Kylian Bijvank is met 8 uit 8 al niet meer in te halen. Dalya Mang is met 5,5 uit 8 al zeker van de meisjestitel.

Nog een partijfragmentje:

Stand van zaken ABC

Na de eerste dag van het PJK gaat Tim Grutter aan de leiding in groep C, in een rechtstreeks duel om de koppostitie tegen Gabriel Krouwel wist hij met de witte stukken te winnen om zo alleen aan kop te gaan. Op een half punt afstand volgt Thijs Geelhoed, die het morgen met wit tegen Tim mag opnemen. Daarachter staan er drie op 2 punten: Thom Scheltema, Roward Dorrestein en Gabriël Krouwel. Voor hun is het afwachten, maar zij zijn nog zeker niet uitgeschakeld voor de titel. Morgen zullen er nog vier ronden volgen, totdat de einduitslag wordt opgemaakt.

In de A groep wordt het morgen zeker een spannende dag. Leendert Hartevelt en Jasper Rijken staan na een onderlinge remise op 1,5 punt. Vlak daarachter staan Monica Reichardt, Mart Woudenberg en Jeroen van Winkoop op één punt. Sven van der Vliet kan zich morgen revancheren voor vandaag ondanks dat hij twee mooie partijen speelde staat hij onderaan met 0 punten. Morgen volgen er nog drie ronden in de A en kan er dus nog van alles gebeuren.

Ook in Groep B is de spanning nog volop aanwezig. Met Guido Wagenvoorde, Robin Reichardt en Sem Burger allemaal op 2,5 punt belooft het morgen erg spannend te worden. De drie koplopers worden op de voet gevolgd door Simon Reumer, Anka Kara, Evelyn Bijvank en Daniel Dijkstra die allen op twee punten staan. Morgen staat de wedstrijd Sem Burger – Robin Reichardt terwijl Guido Wagenvoorde het op mag nemen tegen Anka Kara. Net als in de A-groep staan er ook bij de B-jeugd nog drie ronden op het programma.

 


Verslag D na dag 1: Kylian leidt, spanning bij de meisjes

In de D-groep leek het erop alsof iedereen de lessen van Willy Hendriks (te?) goed ter harte genomen had. Move First, Think Later (eerst zetten, dan nadenken), zo heet het boek van de IM. Het leidde ertoe dat de D-tjes ruim een uur “te vroeg” klaar waren, ondanks een wat vertraagd begin. Kun je dan mooi op tijd naar huis? Nou, sommigen wel, maar anderen moesten alsnog op hun (in een andere groep spelende) broertje, zusje of clubgenoot wachten….

Op de startlijst was Kylian Bijvank met een ruime voorsprong de nummer 1. Die rating zegt natuurlijk niet alles, je moet het allemaal maar bewijzen. Ook met honderden ratingpunten meer of minder begin je gewoon met evenveel stukken als je tegenstander. Tot dusver gaat het Kylian allemaal prima af, na vier ronden is hij alleen koploper met 4 uit 4. Een vijftal volgt op een punt achterstand; Dalya, Mitia, Jonathan, Daniël en Rauf-Beraat hebben allemaal 3 punten.

In de vierde ronde-partij tussen Kylian en Lucas had Kylian ze allemaal goed op een rijtje… figuurlijk, maar ook letterlijk, want na 42 zetten stond het zo:

Kylian (zwart) heeft hier twee pionnen meer, maar die twee pionnen zitten wel verstopt in de tripel-pion op de f-lijn. Dan is dus de vraag: Heb je daar wat aan, aan die extra pionnen? Lucas speelde 43.Kf3, waar 43.Kf2 nog wat meer weerstand had geboden, om 43…Ke5 met 44.Kf3 te kunnen beantwoorden. Maar dan blijkt de waarde van de extra f-pion: 44…f6 (nou vooruit dan, zonder die f-pion had …a5 ook gewonnen) en wit moet terug en zwart wint (net als in de partij). Er volgde 43…Ke5 44.Ke2 Ke4 45.Kd2 f3 en wit kon spoedig opgeven.

Misschien nog wel spannender dan het algehele klassement is het sub-klassement voor de meisjes. 17 deelnemers (in totaal) spelen om 4 NK-plaatsen, maar de zes meisjes strijden daarnaast om één plek op het meisjes-NK. Voorlopig gaat Dalya in dat klassement aan kop met 3 uit 4, gevolgd door Michelle, Esmee en Janne (2 uit 4).

Morgen staat er in ronde 5 o.a. een partij tussen de koplopers op het programma: Dalya-Kylian. Daarna volgen er nog vier ronden, dus voor het doen van voorspellingen is het nog véél te vroeg. Over zo’n 24 uur weten we meer!

 


Verslag ABC na ronde 1: Weinig verrassingen

In Groep C vielen er in de eerste ronde geen  grote verrassingen te noteren. Bijna alle hoger geplaatste spelers wisten hun eerste partij te winnen al ging dat soms met hangen en wurgen. Alleen de partij Heidi Rijken – Kamil Sönmez eindigde in remise. In een ongelijk lopereindspel waar zwart een pion meer en ook een half uur meer op de klok had, bleek er geen doorkomen aan en werd er na 87 zetten remise overeengekomen.

Ook in groep B waren er weinig verrassingen, er viel één remise bij de wedstijd Anka Kara – Piet Hein Droogh, na een partij met wederzijdse kansen.  Ratingfavoriet Guido Wagenvoorde had het ook lastig in zijn eerste ronde-partij tegen Niels van der Knaap. Hij kon er lastig doorheen komen, maar nadat hij bijna het gehele eindspel op zijn increment moest spelen wist toch hij een doorbraak te forceren en zo de partij naar zich toe te trekken.

In Groep A bleef het lang spannend en duurde het ook lang voordat de eerste beslissing viel. Mart Woudenberg wist in een dame-eindspel Monica Reichardt te verschalken. Sven van der Vliet kwam tegen Jasper Rijken in een eindspel met twee torens tegen een dame terecht en moest mede door de tijdnood zich uiteindelijk gewonnen geven. Als laatste in de A groep waren Leendert Harteveldt en Jeroen van Winkoop bezig, deze partij eindigde uiteindelijk in een overwinning voor Leendert nadat de partij lange tijd gelijk op was gegaan.