Bestuursvergadering 15 december 2016

Geplaatst door

Afgelopen donderdag kwam het bestuur voor de laatste keer van het jaar bij elkaar. Helaas zonder onze voorzitter Jeroen. Hij moest zich op het laatste moment wegens ziekte afmelden. Gelukkig is hij zaterdag alweer achter het schaakbord gesignaleerd. Een paar bijzonderheden op een rijtje:

Eerst blikte onze secretaris terug op de bondsraad van afgelopen zaterdag. Tijdens deze bondsraad is er ‘groen’ licht gegeven voor het verder uitwerken van het definitieve voorstel voor de scheiding van de landelijke en regionale competitie. In de bondsraad van juni wordt dit voorstel in stemming gebracht. Het definitieve voorstel wordt in het voorjaar verwacht en zoals beloofd aan de verenigingen voorgelegd. Dit voorstel zal een van de belangrijkste agendapunten zijn voor de eerste voorjaarsvergadering van de SGS. Een datum voor deze vergadering wordt z.s.m. geprikt.

Ook wordt vanaf het volgend seizoen de kwalificatie van de jeugdtoernooi A/B en C-meisjes aangepast. In het land gaan er een viertal kwalificatietoernooien plaatsvinden en de beste 3 per toernooien ontvangen een NK-ticket. Tijdens de bondsraad werd verder afscheid genomen van 2 bestuursleden (Patrick Berhart en Dharma Tjiam) en bondsdirecteur Mark van der Werf. Namens de SGS bedankt voor jullie inzet en fijne samenwerking. Bij het schrijven van dit stuk kunnen we Dharma Tjiam feliciteren met zijn nieuwe functie als bondsdirecteur van de schaakbond. We zien uit naar een goede en fijne samenwerking!

Het ledenaantal van de SGS is een punt van zorg. Het jeugdaantal is stabiel gebleven, maar het seniorenaantal is gedaald. Het gevolg is dat we de kosten goed in de gaten moeten houden i.v.m. een sterk verminderde inkomsten qua contributie. Gelukkig zijn er ook vereniging te noemen met een mooie stijging zoals De Giessen Linge en Magnus Leidsche Rijn bij het Jeugdschaken en bij de senioren mogen zeker Schaakvereniging Zeist en Paul Keres genoemd worden.

De ledengroei bij de jeugd is stabiel, maar de groei bij de Grand-prixtoernooien is gigantisch. Zondag 18 december maar liefst 140 jeugdschakers in Utrecht en ook eind november moesten we i.v.m. capaciteitsproblemen de inschrijving bij 120 spelers sluiten. Een mooie uitdaging voor de jeugdcommissie om volgend jaar de capaciteit per toernooi te vergroten. De Persoonlijke Jeugdkampioenschappen vinden op donderdag 5 en 6 januari plaats in Bunschoten-Spakenburg. Afgelopen jaren stond de teller op circa 50 spelers, maar nu (met nog 3 weken te gaan) is dit aantal al bijna geëvenaard.

Verder wensen we jullie allemaal goede feestdagen en een goede jaarwisseling toe.

Marcel Janssen
Bestuurslid Jeugdzaken SGS.