Basisonderwijs uitslagen 19-3-2016

KinderCampus Hilversum kampioen SGS Schoolschaken Basis Onderwijs 2016

Op zaterdag 19 maart kwamen 20 basisschoolteams naar de finale van het SGS schoolschaakkampioenschap in de school ’t Hooghe Landt in Amersfoort, voor de twaalfde keer georganiseerd door de Schaakvereniging Hoogland. Dat het een spannende dag werd was al vanaf het begin duidelijk. De eerste zes teams van dit kampioenschap plaatsen zich voor het Nederlands Kampioenschap en dat maakt het super spannend. Hoe het verliep.. ….? We zullen het zien.

In de regio zijn we begonnen met 417 schoolteams die meededen aan de lokale Schoolschaakkampioenschappen. Daarvan hadden zich 40 teams geplaatst voor de voorronden van 12 maart. Uit deze voorronden plaatsten zich 20 teams die in de finale spelen. Er werden Rapidpartijen gespeeld met een speeltempo van 25 minuten per persoon. Op de borden werden prachtige partijen gespeeld waarin beide spelers regelmatig de volle 25 minuten benutten. Een andere keer leken het wel snelschaakpartijen waarbij de stukken van het bord vlogen en de spelers na enkele minuten de uitslag al kwamen melden. Er werd met veel inzet en plezier geschaakt en de spanning was goed af te lezen van de gezichten van de teamleiders van de schoolteams en de vele ouders van de kinderen. De spelers die klaar waren bleven vaak kijken bij hun teamgenoten om te zien hoe die het er van afbrachten. Ook als de standen weer werden opgehangen was het dringen om te zien hoe de kansen ervoor stonden. Vol spanning keken ze dan weer uit naar de nieuwe indelingslijst.

In de eerste drie ronden werden de kaarten al een beetje geschut: de teams van de KinderCampus en het team 2e Marnix (Utrecht) hadden als enige twee de drie wedstrijden gewonnen. Daarachter stonden 6 teams met 4 punten. Logisch dat nu de wedstrijd tussen de KinderCampus en de 2e Marnix op het programma stond. Dat werd een spannende wedstrijd en eindigde nipt in het voordeel van de KinderCampus: Luno en Gies wonnen en Kenji speelde remise. Van de 2e Marnix won Lucas op bord 1 en Ties speelde remise.  Daarmee sloeg de KinderCampus een gat met de nummer twee van twee punten. Als gedeelde nummers 2 kwamen naast 2e Marnix daar nog Emma (Bussum) en Franciscus (Maarssen) bij. De KinderCampus speelde tegen Fransiscus en won die wedstrijd met 3-1. Doordat Emma won van de 2e Marnix viel dat team wat terug en Emma kreeg nu alleen de tweede plek met twee punten voorsprong op een aantal nummers drie.

De belangrijke wedstrijd in de zesde ronde werd dus KinderCampus – Emma. Van het team Emma wonnen Javier en Thomas hun partij; echter van de KinderCampus wonnen Luno en Kenji hun partij, waardoor de einduitslag 2-2 werd. In deze ronde kwam ook het team van de Bogerman (Houten) door winst op de Regenboog (Amersfoort) naar boven.

In de laatste ronde vocht de 2e Marnix zich weer terug in de top 6 door een 4-0 overwinning op de Regenboog. Bogerman won van Arcade (Leidsche Rijn) en stelde zo de derde plek veilig. De KinderCampus bleef in de “winning mood” en wonnen nipt van Andersen (Woerden). Emma kon dat niet helemaal volhouden en speelde 2-2 tegen het team van Franciscus.

Al met al een zeer spannende middag!!

De Kampioen: KinderCampus

De eindstand van de teams, die zich voor het NK plaatsen, is als volgt – WP (BP):

1 KinderCampus (Hilversum) 13 (20)
2 Emma (Bussum) 10 (20)
3 Bogerman (Houten) 9 (16)
4 Graaf Floris (Loenen aan de Vecht) 9 (16)
5 Franciscus (Maarssen) 9 (15)
6 2e Marnix (Utrecht) 8 (17)

Om 16.45 uur was de prijsuitreiking: de nummers 1 tot en met 3 kregen een mooie beker die op school in prijzenkast zeker niet zal misstaan; de spelers van die teams kregen een medaille voor de prachtige prestatie!!

Topscoorders per bord van het toernooi werden:

Bord 1 Nils Neisingh Binnentuin (Vleuten) 12
Bord 2 Joris SlotNiels van Hove Vleugel (Nieuwegein)J. Bogerman (Houten) 11
Bord 3 Kenji Verdonschot KinderCampus (Hilversum) 11½
Bord 4 Daniël de Bruin Andersen (Woerden) 12½

Bord 2 werd een ex aequo: ze hebben niet tegen elkaar gespeeld.

Verslag: Ton Schillemans

Jeugdleider Schaakvereniging Hoogland.

Dit toernooi werd weer mogelijk gemaakt door de SGS in samenwerking met de Schaakvereniging Hoogland. De leiders van de wedstrijden in de voorronde en de finale waren: Jarno Witkamp, Jan Kool, Luuk Schillemans, Kees Ooms, Tim Schillemans, Joost Hadida, Alberto Hadida en Pieter Quelle. De indeling in de finale werd verzorgd door de hoofdarbiter – tevens voorzitter van de SGS-jeugdcommissie – was Marcel Janssen. De catering is verzorgd door Laetitia Schillemans, Maartje Schillemans en Ankie Ooms. De toernooileiding was in handen van ondergetekende – de jeugdleider van Schaakvereniging Hoogland.