Opnieuw barrage nodig voor bepalen Veteranenkampioen

Geplaatst door

Twee spelers staken er dit seizoen duidelijk bovenuit in de strijd om het SGS Veteranenkampioenschap 2014-2015. Op basis van rating was dat ook te verwachten. Joost Marcus (Ons Genoegen) en Evert Aalten (Rivierenland) stonden met ingang van de laatste ronde op 5,5 punt (alleen remise tegen elkaar) al te ver los van het veld om te kunnen worden bijgehaald. Ook in de laatste ronde, die gespeeld werd bij Oud Zuylen, waren beide spelers veruit favoriet in hun partij.

Toch ging het allemaal niet vanzelf. Joost en Ben van Baren schoven het centrum potdicht, maar een kwaliteit voorsprong, de open f-lijn en een zeer actieve dame boden voldoende aanknopingspunten voor de kampioen van 2012, om de muur te slechten. Evert kwam met de schrik vrij toen hij zijn dame liet dekken door een overbelaste toren. Rijn de Jonge zag de combinatie, die een volle toren zou winnen, echter niet en bleef daarom een pion achter. Op techniek kon Evert zo alsnog het punt binnenhalen. Beiden 6,5 punt derhalve en net als voorgaande twee jaargangen moet een barrage de beslissing brengen.

Op de overige borden eindigden drie van de vier partijen in remise. Dit gold ook voor de partij van Ton Braams (Moira-Domtoren), die vooraf al zo goed als zeker was van de derde plaats. Hij bereikte pionwinst tegen Jan Pool, maar de Woerdenaar verkocht zijn huid duur. Lange tijd stond Ton gewonnen, maar in de slotfase bij afwikkeling naar toreneindspel met 1 tegen 0 pionnen, moest hij toch in remise berusten. Zijn derde plaats kwam daarmee niet in gevaar.

De beslissing in de titelstrijd zal komende vrijdag of op zaterdag 25 april vallen. Dan spelen Joost en Evert hun barrage. Vanwege een hoger aantal weerstandspunten heeft Joost aan een 1-1 genoeg. Zie voor meer informatie de toernooipagina.