Grand Prix Oplossen in regio Amersfoort

Geplaatst door

In de regio Amersfoort is er een nieuw schaakinitiatief ontstaan: een Grand Prix Oplossen (GPO). Bij een oplostoernooi krijgen de deelnemers een aantal stellingen voorgelegd die zij binnen een bepaalde tijd dienen op te lossen. Dit zijn geen partijstellingen, maar composities uit het zogenoemde probleemschaak.

Dit eerste seizoen bestaat de Grand Prix uit twee wedstrijden. Deze worden georganiseerd door het schaakgenootschap Amersfoort en de schaakvereniging Leusden. De deelnemers krijgen per wedstrijd negen stellingen voorgelegd, waarvoor zij twee uur de tijd krijgen om deze op te lossen. Per opgave vallen er 5 punten te verdienen. Het gaat om zogenaamde 2-zetten (mat in twee), 3-zetten, meerzetten en een eindspelstudie. De gescoorde punten per wedstrijd worden bij elkaar geteld en de hoogste score wint het GPO.

De organisatie hoopt voor het seizoen 2020-2021 het aantal deelnemende verenigingen te kunnen uitbreiden. De schaakvereniging Hoogland heeft reeds aangegeven na te denken in het nieuwe seizoen mee te doen.

Inmiddels heeft de eerste wedstrijd plaatsgevonden, georganiseerd door de schaakvereniging Leusden. De verrassende winnaar was de jeugdige Alex Woudenberg van de schaakclub En Passant. Hij scoorde 39 van de maximaal 45 punten. Sjoerd Meijer van de Edese schaakvereniging werd tweede met 34 punten en Hooglandspeler Gert Reichardt ging met de beker voor de derde plaats naar huis. Hij behaalde 30 punten.
De tweede wedstrijd vindt op vrijdag 1 mei 2020 plaats, bij het schaakgenootschap Amersfoort.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met toernooidirecteur Wim Velker: wimvelker@hotmail.com