Persoonlijke Jeugd Kampioenschappen -> Online

Geplaatst door

update (bericht wordt soms aangevuld):

 1. Tijdschema’s toegevoegd. PJK C en D start 1e ronde 10.30u, PJK E om 12.00u
 2. datum 10 april voor SGS PJK CDE staat  vast, de inschrijving daarvoor staat open.
 3. testtoernooien op Tornelo zijn aangemaakt, zie onder. De woensdagversie is wel een weekje opgeschoven (31mrt -> 7 apr). Zie paragraaf Tornelo ook voor maken account en aanmelden testtoernooien.
 4. testtoernooien staan ook open voor Schoolschaaktoernooi-deelnemers ( Schoolschaak basisonderwijs za 17 april)
 5. Een enthousiast duo stuurde ons een filmpje hoe aan te melden bij Tornelo: Schaakvlog 28 Tips voor online toernooien deel 2 Tornelo
 6. Tornelo toernooipagina’s toegevoegd. Naast inschrijven via formulier spelers ook gaarne daar aanmelden.

 

De Nationale Persoonlijke Jeugdkampioenschappen zullen dit voorjaar en deze zomer door de KNSB online worden gehouden. Mogelijk volgt er later in het jaar nog een fysieke variant, dat moet nog blijken. De SGS zal voor deze toernooien ook online kwalificatietoernooien houden, de SGS PJK’s. Behalve voor de oudste leeftijdsgroepen (AB), voor die categorie is het plaatsingssysteem enkele jaren terug immers gewijzigd.

Zowel de landelijke toernooien, als onze regionale kampioenschappen, zullen gehouden worden op het vrij nieuwe platform Tornelo (zie verderop).

 

Nederlandse Jeugdschaakkampioenschappen 2021

 • NJSK ABC Online op zaterdag 1 en zondag 2 mei 2021 (platform Tornelo)
 • NJSK E Online op zaterdag 8 en zondag 9 mei 2021 (platform Tornelo)
 • NJSK D Online op donderdag 13 en vrijdag 14 mei 2021 (platform Tornelo)
 • NJSK FGH Online op zaterdag 19 juni 2021 (platform Schaakmatties Chesskids, platformkeuze kan nog wijzigen)

Wie mee wil doen aan deze NJSK’s zal zich via voorronden moeten kwalificeren. Let op! Via de online voorronden plaatst men zich ook meteen voor de fysieke NJSK’s, mochten die later dit jaar alsnog gehouden worden!

 

Kwalificeren voor NJSK ABC via de kwalificatietoernooien van de KNSB

Voor de ABC categorieën organiseert de KNSB de voorronden (kwalificatietoernooien) zelf:

 • Kwalificaties NJSK ABCm Online 1 op zaterdag 3 april 2021 (platform Tornelo)
 • Kwalificaties NJSK ABC Online 2 op zaterdag 10 april 2021 (platform Tornelo)
 • Kwalificaties NJSK ABC Online 3 op zaterdag 17 april 2021 (platform Tornelo)

Let op! Het Online 1 toernooi is niet voor C jongens, en ook niet ook niet voor C meisjes die voor het Algemeen kampioenschap C kiezen.. Zij spelen in het Online 2 toernooi om één plaats voor het NJSK C. Wie zich dan niet plaatst, maakt via het Online 3 toernooi nog een kans op de overige NJSK C plaatsen.

 

Kwalificeren voor NJSK C, D, E en FGH via de PJK’s van de SGS

Voor de C, D, E en FGH categorieën zijn er regionale voorronden, de PJK’s. Wie zo’n PJK wint, is niet alleen SGS-kampioen in zijn of haar categorie maar mag ook meedoen aan de NJSK in die categorie. Veel bonden mogen per categorie meer dan één jeugdspeler aanbrengen. Zie voor de verdeelsleutel: https://www.schaken.nl/kampioenschappen/nederlandse-jeugd-kampioenschappen

Voor de SGS betekent dit: NK C: 1+0, NK D: 6+2, NK E: 5+1

De PJK’s zijn als volgt ingepland:

 • SGS PJK FGH online. Ergens in mei, datum en platform nog te bepalen.
 • SGS PJK CDE online op zaterdagmiddag 10 april 2021 (platform Tornelo)

 

Voor het SGS PJK CDE kun je je vanaf heden inschrijven via Aanmeldpagina SGS Toernooi

Naast bovenstaande aanmelding dienen de spelers zich ook in te schrijven op de toernooipagina binnen Tornelo. De wedstrijdleiding zal voor aanvang van de eerste ronde de rating van de spelers in overeenstemming brengen met de laatste ratinglijst.

Tornelo PJK C+D

Tornelo PJK E

Alle jeugdspelers die lid zijn van een vereniging binnen de SGS kunnen meedoen, en tevens alle spelers die woonachtig zijn in SGS-gebied en ratinglid van de KNSB zijn. Dat laatste ben je automatisch wanneer je hebt meegedaan aan SGS Grand-Prix toernooien. Nu is het laatste Grand-Prix toernooi meer dan een jaar geleden, dus mogelijk is zo’n ratinglidmaatschap verlopen en dient het voor de toernooidatum verlengt te worden.

Deelnemerslijsten staan hier:

Deelnemers SGS PJK C 2021

Deelnemers SGS PJK D 2021

Deelnemers SGS PJK E 2021

 

Tijdschema’s PJK CDE 10 april

Groepen C en D: 7 ronden Zwitsers met 15 minuten plus 5 seconden increment
 
 • 10.15 uur deelnemers melden zich uiterlijk online
 • 10.30 uur 1e ronde
 • 11.30 uur 2e ronde
 • 12.30 uur 3e ronde
 • 13.30 uur 4e ronde
 • 14.30 uur 5e ronde
 • 15.30 uur 6e ronde
 • 16.30 uur 7e ronde
Groep E: 7 ronden Zwitsers met 10 minuten plus 5 seconden increment
 
 • 11.45 uur deelnemers melden zich uiterlijk online
 • 12.00 uur 1e ronde
 • 12.45 uur 2e ronde
 • 13.30 uur 3e ronde
 • 14.15 uur 4e ronde
 • 15.00 uur 5e ronde
 • 15.45 uur 6e ronde
 • 16.30 uur 7e ronde

 

Tornelo

De toernooien worden gespeeld op een platform dat voor de meeste spelers nieuw zal zijn: Tornelo.

Op Tornelo speel je onder je eigen naam en kunnen spelers elkaar zien en horen (uiteraard alleen als camera en microfoon aan staan). Om aan dit platform te wennen, wordt sterk aangeraden om vooraf aan minimaal één testtoernooi mee te doen. Na aanmelding voor een PJK krijg je hiervoor een uitnodiging. De SGS heeft de volgende testtoernooitjes voor de C, D, E en FGH categorieën ingepland:

Voor het PJK is het aan hebben van beeld en geluid via Zoom (geintegreerde knop in Tornelo) verplicht. Voor de oefentoernooien wordt het aanbevolen. Voor het schoolschaak op 17 april is beeld en geluid niet verplicht. De SGS heeft een eigen Zoom account, waarmee de toernooien gehost worden. Bij het PJK zullen de deelnemers waarschijnlijk door de arbiter verdeelt worden in break-out rooms (een Zoom feature).

Voor de testtoernooien moet je je individueel via Tornelo aanmelden. Zie hier een handleiding daartoe  voor nieuwe spelers op Tornelo-1

 

Voor de ABC categorieën houdt de KNSB testtoernooien op vrijdagen 19, 26 maart en 2 april van16h45 tot 18h30. Maar deze toernooien staan ook open voor spelers jonger dan C.

 

Jeugdcommissie

Voor vragen over bovenstaande kunt u terecht bij de SGS jeugdcommissie (Sara Zondergeld, Jarno Witkamp, Wouter Visser, Henk van Lingen)

NB: A-categorie geboren in of na 2003, B in of na 2005, C in of na 2007, D in of na 2009, E in of na 2011, F in of na 2012, G in of na 2013 en H in of na 2014. Een speler mag zowel in de eigen leeftijdscategorie als in oudere leeftijdscategorieën meedoen. Verder wordt in elke categorie onderscheid gemaakt tussen een Algemeen kampioenschap en een Meisjeskampioenschap. Meisjes moeten kiezen aan welk kampioenschap zij meedoen.