SGS weer aanwezig bij Hutton!

Geplaatst door
Het voltallige SGS team op het Hutton toernooi 2022, foto: Harry Gielen

Afgelopen zaterdag werd het Hutton toernooi georganiseerd te Leiden.

Het Hutton toernooi is het NK jeugdteams van de regionale bonden. Elk jaar wordt het door een andere regionale bond georganiseerd, dit keer door de Leidse Schaakbond. Waarom de SGS jarenlang geen teams afvaardigde is onduidelijk, maar dat maakten we dit jaar helemaal goed. Na de zomer hebben we potentiële spelers benaderd en uiteindelijk waren we aanwezig met een voltallig SGS team, dat wil zeggen met 20 spelers verdeeld over teams van vier in alle vijf de leeftijdscategorieën A t/m E. Het Hutton toernooi wordt al heel lang georganiseerd en dat ging vroeger wel anders dan nu, wist een van de teamleiders te vertellen. Gerard de Graaf, teamleider van het A team, deed zelf ooit mee. Toen werd er een grote groep van 20 spelers van over het algemeen de tienerleeftijd ingestuurd. Een wat meer homogene leeftijdsgroep. Het was vroeger ook maar een lange partij. Dat veranderde in de loop der tijd naar twee partijen en tegenwoordig is het vijf ronden van 15 minuten + 10 seconden increment. Het zal toen toch een andere sfeer zijn geweest dan het Hutton van nu, met de, na hun veelal korte potjes buiten rondrennende, jonge E-tjes en de, tot in de laatste increment seconde doorspelende, A spelers. Het was zaterdag een heel dynamisch gebeuren. De teamleden waren regio breed samengesteld met zoveel mogelijk de sterkste spelers van elke categorie. Dit betekende dat sommige spelers elkaar eigenlijk niet eens echt goed kenden en vaak genoeg alleen maar als tegenstander. Het was mooi om te zien dat er in elk team wel vrij snel een teamspirit ontstond. Elk teamlid hield de partijen van de andere spelers in de gaten. Er werden zelfs remises afgeslagen in de hoop alsnog een winst te behalen om het team hogerop in het klassement te brengen. Sommige spelers hadden het zwaar. Zij hielden zich ternauwernood staande op hun bord. Zij bleven elke partij verbeten doorvechten, verloren, maar gingen elke ronde met net zoveel gedrevenheid en passie weer in. Dat was bewonderenswaardig.

Alle bonden hadden, zonder uitzondering, sterke teams afgevaardigd. Spelers moesten regelmatig tegen hogere ratings uitkomen. Elke ronde had de SGS wisselende resultaten, dan een winst voor het B team, een verlies voor het A team, een gelijkspel voor het C team en soms had een speler van een team een mooie winst, maar de rest helemaal niet. Van de SGS bleef Peter Nitrauw, bord 2 speler van het B team, ongeslagen. Een geweldige prestatie in dit sterke deelnemersveld. Ook Jelle Smid, de bord 1 speler van het B team, haalde een knappe score met 4 uit 5.

SGS D team wordt tweede, foto: Harry Gielen

De SGS sloot het toernooi lang niet gek af. Het D team, met Wouter Terlouw, Ralf Sterk, Nishaaz Haque en Marnik Woldhuis, mocht op het podium komen. Zij werden tweede achter het zeer sterke SGA team. Het B team, met de al genoemde Jelle en Peter en Leon Elferink en Thera Woldhuis kwam ook op het podium. Zij werden derde. De SGS eindigde als vijfde bond. De SGA werd de winnaar en mocht de enorme wisselbeker van de RSB overnemen. De SGS spelers en hun teamleiders hebben een geweldige prestatie geleverd en genoten duidelijk van het toernooi. De A spelers gingen aan het eind van de dag al uitrekenen of zij volgend jaar qua leeftijd nog mee zouden mogen doen. Ook in de A hadden wij niet de minste spelers. Een van de A spelers was bijvoorbeeld Rolinde den Heijer, die uit gaat komen op het EK Jeugd te Antalya dat aanstaand weekende start. Dat belooft wat voor volgend jaar. En als volgend jaar ook een aantal sterke spelers mee kan doen die nu op vakantie waren… wie weet gaat dan de wisselbeker (na een paar decennia) weer eens naar de SGS!

Een selectie van foto’s van Harry Gielen van ons SGS team:

Uitslagen en een mooi fotoverslag van Harry Gielen zijn te zien op de website van de Leidse Schaakbond, zie: http://www.jc.leisb.nl/index.php/verslag-hutton-2022