SGS Team oplostoernooi woensdag 5 april

Geplaatst door

In de SGS Algemene Ledenvergadering van oktober 2020 kondigden wij aan te bezien of we een nieuwe activiteit aan de agenda kon worden toegevoegd. Het voornemen was een teamoplostoernooi te organiseren. Vanwege de onduidelijke ontwikkelingen rond het Covid-19 virus hebben wij dit toentertijd niet doorgezet. Nu het ‘gewone’ leven weer mogelijk is pakken we ook hier de draad op.

Oplostoernooi
Bij een oplostoernooi krijgen deelnemers een aantal schaakstellingen voorgelegd die zij in een vooraf bepaalde tijd dienen op te lossen. De stellingen zijn komen niet uit partijen, maar zijn gecomponeerd. Het zijn zogenaamde problemen, met als opdracht mat in 2, mat in 3, enzovoort. Ook bestaan er zogenaamde Helpmats en Zelfmats, maar deze zullen in het teamtoernooi niet voorkomen.
In het te organiseren SGS-teamtoernooi zullen er negen opgaven zijn waarvoor de deelnemers twee uur de tijd krijgen om deze op te lossen.

Teamtoernooi
Oplostoernooien bestaan uit individuele toernooien en teamtoernooien. Bij teamoplostoernooien spelen de spelers individueel en worden hun behaalde scores bij elkaar opgeteld. Het team dat op deze manier de hoogste score behaalt is winnaar.
In het SGS-teamtoernooi zal een team bestaan uit drie leden. De totale rating van deze drie mag niet hoger zijn dan 5900, gebaseerd op de KNSB-ratinglijst van 1 februari 2023. De opgaven zijn hierop afgestemd.

Organisatie
Het eerste SGS-teamoplostoernooi zal worden georganiseerd door de Schaakvereniging Hoogland, op woensdag 5 april 2023. Aanvang is 19.45 uur. De wedstrijdleiding is in handen van Wim Velker, die veel ervaring heeft met probleemschaak. Hij zal ook de opgaven uitzoeken.
Iedere vereniging mag meerdere teams inschrijven, maar u dient er rekening mee te houden dat het kan gebeuren dat slechts het eerste team mee kan doen. Dit heeft te maken met de beschikbare ruimte. Iedere oplosser zit namelijk aan een eigen tafel en die tafels dienen een eindje uit elkaar te staan.
Deelname aan dit toernooi is gratis.

Uitnodiging
Graag nodig ik uw vereniging uit deel te nemen aan dit toernooi. Inschrijven kan op oplossen@sgs-schaakbond.nl met vermelding van de verenigingsnaam, de leden per team en hun rating.

Ook vragen over dit kunt u aan dit mailadres richten.

Wim Velker
Marc Jongerius