7 oplostoernooien in de komende 6 maanden

Geplaatst door

OPLOSTOERNOOIEN 2023 – 2024

Beste oplosvrienden,

Hierbij doe ik jullie een overzicht toekomen van de oplostoernooien die er dit seizoen georganiseerd worden. Een belangrijk deel ervan speelt zich af in de regio Amersfoort, waarbij het mij bijzonder verheugt dat een drietal verenigingen de bereidheid heeft getoond het tweede GPO (Grand Prix Oplossen) te organiseren. Hierna ga ik nader op de te organiseren wedstrijden in, maar eerst wijs ik nog op de Henk Hagendoorn-memorial, die zaterdag a.s. 18 november in Malden gehouden wordt. Aanmelden kun je je op www.probleemblad.nl

GPO
De schaakverenigingen Nijkerk, En Passant en Hoogland zullen ieder een avond van het GPO voor hun rekening nemen. De opzet is dat je twee beste resultaten meetellen voor de eindstand. Je kunt dus een keer overslaan of een slechte dag hebben. Officieel zal de wedstrijd openstaan voor oplossers met een rating tot 2150, maar ‘hogere’ aanmeldingen zullen welwillend worden bekeken. En Passant-speler Frank Woudenberg, die de eerste GPO won, is titelverdediger. Aankondigingen, verslagen en standen zullen t.z.t. gepubliceerd worden op de website van de oplosbond.
De datums zijn: 29 januari, Nijkerk; 1 maart, En Passant; 24 april, Hoogland.

TOTH
De schaakvereniging Hoogland organiseert voor de vierde keer het Team OplosToernooi Hoogland. Hierbij zullen twee teams van Hoogland het opnemen tegen twee teams van andere verenigingen. Voor dit invitatietoernooi wordt er deze keer een team van de schaakvereniging Soest uitgenodigd, naast een team van En Passant dat de vorige editie won. Een team bestaat uit drie oplossers. De wedstrijd wordt gehouden op 19 februari (onder voorbehoud).

COTH en JOTH
Het Club OplosToernooi Hoogland, om het clubkampioenschap oplossen van de schaakvereniging Hoogland, werd afgelopen maandagavond voor de vijfde keer gehouden. Winnaar werd Stephan Paternotte die drievoudig kampioen Gert Reichardt 5 punten voorbleef. Kijk over enkele dagen op
www.schakeninhoogland.nl voor het verslag.
Op 12 december organiseert Hoogland voor de eerste keer een oplostoernooi voor de jeugd, het JOTH (jeugd oplostoernooi Hoogland). Dit toernooi staat enkel open voor jeugdspelers van Hoogland.

SGS TEAM OPLOSTOERNOOI
In april van dit jaar initieerde de Stichts-Gooise Schaakbond een oplostoernooi voor clubteams van 3 personen, dat in en door Hoogland werd georganiseerd. Het was een zeer succesvol toernooi, niet enkel vanwege de deelname van 9 drietallen, maar ook door het enthousiasme dat de deelnemers aan de dag legden. Voor de eventuele tweede editie wordt bekeken of deze als ‘teamoploskampioenschap van de SGS’ zal worden aangekondigd. Als dit toernooi in welke vorm dan ook doorgaat, wordt dit waarschijnlijk op 1 mei in Hoogland georganiseerd.

ONLINE TOERNOOIEN
In de periode van de Corona-crises organiseerde de schaakvereniging Hoogland menig online oplostoernooi. Nu de noodzaak elkaar te ontlopen er niet meer is, is het aantal toernooien teruggebracht tot één enkele, het KNOTH, het Kerst/Nieuwjaar OplosToernooi Hoogland. Ook dit jaar wordt dat gehouden en wel op 27 december.
Op dezelfde dag/in dezelfde periode organiseren de Engelse oplosvrienden ook een onlinetoernooi, als onderdeel van een Grand Prix, de zogenaamde BOOM (British Online Open Masters). Het voordeel van de Britse versie is dat je niet perse op de 27
e behoeft op te lossen; dit mag gedurende enkele dagen.

AGENDA REGIONALE OPLOSTOERNOOIEN
12 december Jeugd OplosToernooi Hoogland
27 december Kerst/Nieuwjaar OplosToernooi Hoogland. BOOM-toernooi
29 januari Eerste leg GPO – Nijkerk
19 februari Team OplosToernooi Hoogland
1 maart Tweede leg GPO – Bunschoten/Spakenburg (En Passant)
24 april Derde leg GPO – Hoogland
1 mei SGS Team OplosToernooi (Hoogland)

(INTER)NATIONALE OPLOSTOERNOOIEN
Hier geef ik de wedstrijden weer die meetellen voor de zogenaamde Benecup (België-Nederland Cup). Het zijn er vijf, waarvan het Israël Open en het OBOK (Open Belgisch Oploskampioenschap) al zijn verspeeld. In het laatste toernooi waren de regionale oplossers Jan Snijders en Wim Velker (ik dus) redelijk succesvol (voor verslagen kijk op www.probleemblad.nl ).De resterende drie wedstrijden vinden plaats op:

18 november Henk Hagendoorn Memorial in Malden
21 januari International Solving Contest (incl. jeugdtoernooi) in Schiedam
9 maart ONOK (Open Nederlands Oploskampioenschap) in Nunspeet

Alle informatie over deze toernooien en nog veel meer – schaakproblemen! – vind je op www.probleemblad.nl

Leusden, 14 november 2023
Wim Velker
oplossen@sgs-schaakbond.nl