1 mei. SGS Oploskampioenschap te Hoogland

Geplaatst door

Oplostoernooi
Het vorige jaar heeft de SGS voor de eerste maal een oplostoernooi geïnitieerd dat door de schaakvereniging Hoogland succesvol werd georganiseerd. Negen teams van drie personen namen er deel. Winnaar werd het enige niet SGS-team, ASV uit Arnhem. Het team van Hoogland 1 werd tweede en daarmee het sterkste team van de SGS.

Bij een oplostoernooi krijgen de deelnemers een aantal stellingen voorgelegd die zij in een vooraf bepaalde tijd dienen op te lossen. De stellingen komen niet uit partijen, maar zijn gecomponeerd. Het zijn zogenaamde problemen, met als opdracht mat in 2, mat in 3, enzovoort. Ook bestaan er zogenaamde Helpmats en Zelfmats.

Teamtoernooi
Oplostoernooien bestaan uit individuele toernooien en teamtoernooien. Bij teamoplostoernooien spelen de spelers individueel en worden hun behaalde scores bij elkaar opgeteld. Het team dat op deze manier de hoogste score behaalt is winnaar.
In het SGS-teamtoernooi zal een team bestaan uit drie leden. De totale rating van deze drie mag niet hoger zijn dan 6000, gebaseerd op de KNSB-ratinglijst van 1 maart 2024. De opgaven zijn hierop afgestemd.
In het te organiseren SGS-teamtoernooi zullen er negen opgaven zijn waarvoor de deelnemers twee uur de tijd krijgen om deze op te lossen.

Organisatie

Het tweede SGS-teamoplostoernooi krijgt de vorm van een SGS Kampioenschap. Het zal wederom worden georganiseerd door de Schaakvereniging Hoogland, op woensdag 1 mei 2024, in haar clublokaal: De Inham, Hamseweg 40, 3828 AE Hoogland. De aanvang is om 19.45 uur. De wedstrijdleiding is in handen van Wim Velker, die veel ervaring heeft met probleemschaak. Hij zal ook de opgaven uitzoeken.
Iedere vereniging mag meerdere teams inschrijven, maar u dient er rekening mee te houden dat het kan gebeuren dat slechts het eerste team mee kan doen. Dit heeft te maken met de beschikbare ruimte. Iedere oplosser zit namelijk aan een eigen tafel en die tafels dienen een eindje uit elkaar te staan. Reserveteams en eventuele aanmeldingen van buiten de SGS komen op een reservelijst. Het streven is om zoveel mogelijk van de ingeschreven teams te laten meedoen.
Deelname aan dit toernooi is gratis.

Inschrijven
Inschrijven kan via het mailadres : oplossen@sgs-schaakbond.nl. De inschrijving sluit op 25 april 2024.