Hoogland Prolongeert titel oploskampioen

Geplaatst door

Woensdag 1 mei vond in het speellokaal van de Schaakvereniging Hoogland voor de tweede maal het SGS Oploskampioenschap voor teams plaats. Hiervoor hadden zich negen teams ingeschreven. Een team bestaat uit drie personen die individueel de voorgelegde schaakproblemen oplossen, waarna hun scores bij elkaar worden geteld om tot het teamresultaat te komen. Een opgave levert, mits correct, maximaal 5 punten op. De opgaven zijn geen ‘gewone’ schaakstellingen, maar komen uit het probleemschaak: zij zijn gecomponeerd.

Het toernooi begon op een wat ongebruikelijke wijze, namelijk met een prijsuitreiking. Het vorige jaar was het toernooi nog geen officieel kampioenschap, maar de SGS heeft besloten deze kwalificatie met terugwerkende kracht aan het toernooi te geven. ‘Dus’ werd de kampioen alsnog gehuldigd. Dat was het team van Hoogland, dat het toernooi weliswaar niet had gewonnen, maar, als tweede, wel als beste team uit de SGS was geëindigd. SGS-wedstrijdleider Marc Jongerius reikte de beker uit aan Gert Reichardt en Stephan Paternotte, die vorig jaar deel uitmaakten van het kampioensteam.

Daarna konden de 24 oplossers (het team van Houten had op het laatste moment moeten afzeggen), waaronder diverse debutanten in deze discipline, aan de slag met de negen opgaven die selecteur Wim Velker had voorgelegd en waarvoor zij twee uur bedenktijd hadden gekregen. De eerste twee opgaven gingen voor de meeste oplossers tamelijk soepel, maar daarna begon het echte werk van zwoegen en zuchten. Hoe dat voor een ieder afliep staat in de individuele tabel.

Nadat de wedstrijdleiders Slofstra en Velker de ingeleverde oplossingen hadden nagekeken bleek Hoogland op de eerste plaats te zijn geëindigd, met een score van 85 punten van de mogelijke 135. Hoogland prolongeerde daarmee de titel. De vereniging organiseert al sinds 2018 allerhande oplostoernooien, wat in de resultaten tot uiting komt. Tweede werd Paul Keres met 79 punten. Het Spakenburgse En Passant viel evenals het vorige jaar met een derde plaats net buiten de prijzen. Hoogland-oplosser Szabi Buzogani won met zijn tweede plek in het individuele klassement een jaarabonnement op Probleemblad, het fraaie kwartaalblad van de Nederlandse Bond van Schaakprobleemvrienden.

Het was een zeer geslaagde en soepel verlopen avond met een zeer gezellige sfeer na afloop.
Meer informatie valt er te vinden op www.schakeninhoogland.nl , www.schaakclubenpassant.nl , www.paulkeres.nl en op www.probleemblad.nl waar ook de opgaven en oplossingen staan.

Alle foto’s vindt u via onderstaande link:

http://chezzy.synology.me/photo/mo/sharing/AGEvpse2O

De tekst is van Wim Velker; Lars Slofstra en René van Alfen verzorgden de tabellen. De foto’s zijn van Beer Heitinga en Lars Slofstra. Marc Jongerius maakte er een geheel van.