Competitiemailing 67

Geplaatst door

Achttallencompetitie 2013-2014
De inschrijving voor de SGS achttallencompetitie seizoen 2013-2014 is geopend.
Een vereniging kan met elk gewenst aantal achttallen aan de competitie deelnemen.
Nieuw ten opzichte van vorig jaar is dat nu ook dubbelleden gerechtigd zijn aan de SGS-competitie deel te nemen, zo lang zij binnen de SGS gedurende het gehele seizoen voor slechts één vereniging uitkomen. De namen van spelers kunnen in een later stadium worden opgegeven. Daarnaast verdwijnt de regionale indeling voor de 1e klasse en zal op de Algemene Vergadering van 2 oktober duidelijk worden of met Fischer-tempo gespeeld wordt.

Inschrijven voor de achttallencompetitie kan tot en met 10 september via button “Opgeven externe achttallen” op het beveiligde gedeelte van de website.
Hierbij kunt u ook aangeven het aantal KNSB-teams, de speelavond en het maximaal aantal achttallen dat op dezelfde avond thuis kan spelen. Verder is er de mogelijkheid om data aan te geven waarop u geen wedstrijden (of specifiek thuiswedstrijden) wenst. Met dit laatste verzoek kan alleen rekening worden gehouden indien hier zeer terughoudend mee wordt omgegaan.
S.v.p. ook reageren indien uw vereniging niet meedoet met de achttallencompetitie.

Bekercompetitie 2013-2014
Aan de bekercompetitie mag elke SGS-vereniging deelnemen. Voor verenigingen die in de KNSB-competitie uitkomen, mogen uitsluitend spelers meedoen die zijn opgegeven voor een team dat uitkomt in de clubcompetitie SGS en wel zolang zij gerechtigd zijn in de clubcompetitie SGS te spelen. Voor elke vereniging mag één team deelnemen.
Afhankelijk van het aantal deelnemende verenigingen zal er eventueel een voorronde worden gespeeld (om eventueel het aantal voor de 1e ronde terug te brengen naar 32). Voor het spelen in de voorronde komen de verenigingen in aanmerking die het vorige bekerseizoen de minste wedstrijden hebben gewonnen.

Graag ontvang ik uiterlijk 25 september inschrijvingen per mail op wedstrijdzaken. De loting vindt plaats op de Algemene Vergadering van 2 oktober. De indeling wordt dan tot en met de finale bekend.
Nieuw is dat bij gelijk eindigen van een wedstrijd wordt gesnelschaakt. In de snelschaakwedstrijd speelt iedereen tegen dezelfde tegenstander als in de reguliere partij, met verwisselde kleuren. Eindigt ook het snelschaken in 2-2, dan geldt de laatste-bord-valt-af-regeling van de reguliere wedstrijd. Indien komend seizoen met Fischer-tempo wordt gespeeld, is het tempo voor de snelschaakwedstrijden 3 minuten p.p. plus 5 seconden per zet. Indien komend seizoen niet met Fischer-tempo wordt gespeeld, is het tempo voor de snelschaakwedstrijden 5 minuten voor de gehele partij.
Daarnaast is nieuw dat de bekerfinale vooraf is vastgesteld op vrijdag 30 mei in Maarssen, op dezelfde locatie waar op dat moment ook het Open Kampioenschap van Utrecht wordt gehouden.

Fischer-tempo
Om de stemming op de Algemene Vergadering met oog op het te hanteren speeltempo soepel te laten verlopen, wil ik u verzoeken na te gaan in welke mate de volgende voorstellen de voorkeur genieten binnen uw vereniging.

invoering per seizoen 2013-2014, tempo 1:55u + 5 sec. per zet

invoering per seizoen 2013-2014, tempo 1:40u + 15 min. na 40 zetten + 5 sec. per zet vanaf begin

invoering per seizoen 2013-2014, tempo 1:50u + 10 sec. per zet (voorstel Zeist)

invoering per seizoen 2013-2014, tempo 1:35u + 15 min. na 40 zetten + 10 sec. per zet vanaf begin

invoering per seizoen 2014-2015, tempo 1:55u + 5 sec. per zet

invoering per seizoen 2014-2015, tempo 1:40u + 15 min. na 40 zetten + 5 sec. per zet vanaf begin

invoering per seizoen 2014-2015, tempo 1:50u + 10 sec. per zet (voorstel Zeist)

invoering per seizoen 2014-2015, tempo 1:35u + 15 min. na 40 zetten + 10 sec. per zet vanaf begin

handhaving van het huidige speeltempo

Het resultaat van de stemming zal van toepassing worden op de gehele achttallencompetitie en de bekercompetitie. De viertallen- en jeugdcompetities blijven vooralsnog zonder Fischer-tempo spelen.

Voor de stemprocedure wordt het single transferable vote-systeem toegepast. Hiervoor is het van belang dat elke vereniging de mogelijkheden op volgorde zet van wenselijkheid. Bedenk dus ook alvast welke voorstellen de 2e t/m 7e voorkeur hebben. Overigens hoeft men niet alle opties te scoren. Men kan bijvoorbeeld ook een eerste , tweede en derde keus aangeven en de rest laten voor wat het is.

Speelduur

Op verzoek van SC Zeist zal na het Fischer-voorstel, ongeacht de uitkomst daarvan, gestemd worden over de vraag of de speelduur met 10 minuten per persoon verkort moet worden.

Overige competities
Over de viertallen- en jeugdcompetities volgt informatie in een later stadium.

Henk van Lingen & Colijn Wakkee
Competitieleiders